26 бер. 2011 р.

Фармакотерапія

  1*
Основним  завданням  фармакотерапії  є засвоєння  майбутніми  лікарями  принципів лікування захворювань , формування знань  і умінь при  наданні допомоги хворим застосовуючи  ефективну і безпечну  фармакотерапію з врахуванням  побічних ефектів , викликаних  лікарськими засобами . Сучасному  лікарю необхідно вміти вибирати оптимальні лікарські засоби,  призначати час застосування і дозу ліків   з врахуванням  індивідуальних  особливостей організму , проводити сумісності лікарських засобів, попередити  можливу  взаємодію лікарських  засобів з продуктами  харчування, прогнозувати  і виявляти  на ранніх  стадіях  побічні дії  і ефекти  ліків, корегувати  призначену фармакотерапію з особливостями захворювань.

Малярія, бруцельоз

МАЛЯРІЯ (MALARIA)

Малярія – гостра трансмісивна інфекційна хвороба, якій властиві періодичні напади гарячки, збільшення печінки та селезінки, анемія. Її спричиняють чотири види плазмодіїв: триденну малярію – P. vivax, чотириденну – P. malariae, особливий вид триденної – P. ovale, тропічну – P. falciparum.

Невідкладна допомога в кардіології

Невідкладна допомога при серцевій астмі.
1. Необхідне положення ортопноє, яке хворий, як правило, прагне зайняти: це сприяє обмеженню притоку крові до серця, розвантаженню малого кола кровообігу і зниженню тиску крові в капілярах легень.
2. Постійна інгаляція кисню (10-15 л/хв.) краще через носові катетери. З метою гасіння білкової піни і покращення прохідності дихальних шляхів кисень пропускають через спирт 40-96% концентрації або 10% розчин антифомснпану.
3. Накладання турнікетів (джгутів) на нижні кінцівки забезпечує депонування в них до 1-1,5 л крові, що зменшує приток крові до серця. Важливо пам'ятати, що сила, з якою пов'язка тисне на кінцівку, повинна бути достатньою для припинення венозного відтоку, але не заважати притоку крові по артеріях. Турнікети не рекомендується залиш. більше год.

Основні симптоми кардіологічної патології та методи дослідження

ЕКГ

Серед численних інструментальних методів дослідження, якими досконало повинен володіти сучасний практичний лікар лікарка , провідне місце справедливо належить електрокардіографії. Цей метод дослідження біоелектричної активності серця є незамінним в діагностиці порушень ритму і провідності, гипертрофії міокарда шлуночків і передсердя, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда і інших захворювань серця.

Пілоростеноз

Пілоростеноз (вроджений стеноз воротаря шлунку) - вроджене звуження просвіту пілоричного каналу внаслідок вади розвитку (гіпертрофії і гіперплазії м'язових волокон воротаря шлунку на фоні локального дефіциту, чи дегенеративних змін інтрамуральних нервових клітин).

Форми медичних документів

МОЗУ

Акт визначення причинного зв‘язку смерті з професійним захворюванням (отруєнням) або трудовим каліцтвом-168-2/o
Акт констатації біологічної смерті-017/o
Акт констатації смерті на підставі смерті мозку-012/o

Перелік основних синдромів, які часто зустрічаються при окремих інфекційних хворобах.

Перелік основних синдромів, які часто зустрічаються при окремих інфекційних хворобах.

Захворювання молочної залози

Хірургічна анатомія.

За будовою молочна залоза – складна альвеолярна залоза.
Скелетотопія: розташована на передній грудній стінці між ІІІ ребром зверху, VII – знизу, linea parasternalis – медіально та linea axillaris anterior – латерально.
Капсула молочної залози утворена листками поверхневої фасції. Від капсули в товщу залози йдуть перетинки, що ділять залозу на 15-20 часточок. В підшкірній жировій основі передньої поверхні залози розміщуються сполучнотканинні перетинки – ligamenta suspensorii Cooperi. Кожна часточка залози має свій вивідний протік – ductus lactiferi діаметром 2-3 мм. Протоки відкриваються на верхівці соска отворами - pori lactiferi, утворюючи перед цим веретеноподібні розширення до 5-6 мм в ширину і 10-12 мм в довжину – молочні синуси(sinus lactei).

Ендометріоз. Гінекологічні захворювання дітей та підлітків

Ендометріоз — це доброякісне захворювання, яке пов'язане з наявністю ектопічних ділянок ендометріальної тканини в нетипових для неї місцях.
Частота ендометріозу у жінок репродуктивного віку, за даними різних авторів, коливається від 2 до 27% (в середньому 10—12%). У жінок перменопаузального віку частота ендометріозу складає 2—5%. Але справжня частота захворювання не з'ясована, що пов'язано з труднощами при діагностиці ендометріозу та безсимптомним його перебігом.

Iшемiчна хвороба серця

Термiн “Iшемiчна хвороба серця” (IХС) запропонований групою експертiв ВООЗ для означення захворювання серця гострого або хронiчного характеру, що виникає внаслiдок зменшення чи зупинки постачання мiокарда кров’ю, пов’язаного з патологiчним процесом у системi коронарних артерiй.